Co je to A/B testování?
A/B testování pomáhá rozhodnout, většinou marketingovému/UX designovému týmu, která varianta designu je lepší.
V rozhovoru se dočteš
Podle čeho jsi vybíral obor na vysoké škole?
Na konci střední školy jsem byl rozhodnutý, že na Slovensku nezůstanu. Slovenské školství pro mě nebylo výzvou, a tak jsem hledal školu, která by mi nabídla nejlepší kombinaci vysoké úrovně vzdělávacího programu a pestrou škálu volnočasových aktivit. Přihlásil jsem se na Vysokou školu ekonomickou v Praze a na Ekonomicko-správní fakultu do Brna. Která škola vyhrála, je asi jasné (smích).
Dělal jsi při studiu něco navíc?
Pokud chcete po škole prorazit a nemít problém najít si práci, která vás bude bavit a naplňovat, považuji tento bod za zásadní. Pokud mě jako zaměstnavatele chcete přesvědčit, že jste šikovní, schopní nebo proaktivní, ale nemáte za posledních 5 let v ruce nic, co by to dokazovalo, vyberu si vašeho konkurenta. Osobně jsem začínal se správou sociálních sítí pro místní hokejový tým, měl jsem praxi ve slovenské reklamce a později jsem založil a řídil hokejový tým Masaryčky. MUNI nabízí spoustu příležitostí v různých spolcích, určitě toho využijte.
Jaká je náplň tvojí práce na pozici produktového manažera? Co tě na ní baví a co ne?
Den z pohledu Product Managera je rozmanitý a zaměřený na zvyšování hodnoty vám svěřených produktů. Ráno se podíváte, jak se zlepšil machine learningový prediktivní model pro akvizice, čeká na vás denní check up s vaším týmem developerů nad novými funkcionalitami programu, po obědě se naopak jdete pobavit s uživateli produktu o jejich problémech a možných řešeních. Den zakončíte s grafiky, kteří vám ukáží nové návrhy pro A/B testování, které na vás čeká druhý den. Tato práce mě naplňuje a posouvá dopředu.
O proaktivitě
„Pokud jen čekáte, jaká práce vám spadne z nebe/manažera, je vysoce pravděpodobné, že vás to nebude bavit a málokdy se posunete dál. Šikovný a proaktivní člověk má cenu zlata“
Ing. Peter Bustin
LinkedIn
Peter pracoval téměř 5 let jako Product & Trademarketing Manager pro Heineken – jednoho z nejvýznamnějších hráčů na českém pivním trhu. Jeho srdcovou záležitostí je lední hokej – 25 let ho aktivně hrál, založil univerzitní hokejový tým HC MUNI a je spoluorganizátorem Hokejového souboje univerzit. Od roku 2021 přednáší na Ekonomicko-správní fakultě o marketingu a udržitelnosti v businessu. Nyní žije a pracuje v Portugalsku.
Profese: Produktový manažer
Konkrétní název Peterovy pozice: Product Manager
Jaké 3 dovednosti v práci využíváš nejčastěji?
Proaktivitu, zvědavost a schopnost bavit se prací.
Proaktivita mi v kariéře přinesla největší úspěch. Pokud jen čekáte, jaká práce vám spadne z nebe/manažera, je vysoce pravděpodobné, že vás to nebude bavit a málokdy se posunete dál. Šikovný a proaktivní člověk má cenu zlata (smích). Hledejte, kde co můžete zlepšit, jak můžete pomoci, co všechno se můžete naučit a posouvejte se dále.
Zvědavost určitě souvisí s předchozím bodem, ale značně jej rozšiřuje. Díky zvědavosti se stanete lepším kolegou/spolupracovníkem/majitelem. Lidé, kteří jsou uzavřeni ve své úzké specializaci, jsou podle mých zkušeností nejhoršími spolupracovníky. Nedokážou se na problém podívat z jiné perspektivy, prosazují pouze svůj názor a často se mýlí. Zvědavost vám také pomůže hledat zpětnou vazbu na vaši práci – smiřte se ale s tím, že spoustu chyb budete dělat celý život. Zvědavost vám však pomůže je najít a posunout se dál.
Umět se svou prací bavit. Tohle snad ani není třeba rozvádět. Bavte se prací, budete mít hezčí život (smích).
O nutnosti se vzdělávat
„Jako poslední bod bych zmínil, že je důležité se neustále posouvat a vzdělávat. Nebrat si své nedostatky osobně. Naopak, berte je jako prostor pro růst.“
Co bys vzkázal těm, kteří uvažují o roli produktové*ho manažerky*a? Co je dobré umět a kdo se na pozici hodí?
Prioritou je mít rád lidi a rád s nimi pracovat. Klíčové je znát své zákazníky a jejich svět. Zároveň je potřeba být analytický typ – to se dá naučit, pokud se na to náhodou necítíte (smích). Jako poslední bod bych zmínil, že je důležité se neustále posouvat a vzdělávat. Nebrat si své nedostatky osobně. Naopak, berte je jako prostor pro růst. Ze školy byste měli vyjít se správnými nástroji, které vás posunou dál, praxe vám pak ukáže, kde je ten posun potřeba. A těch oblastí, kde bude potřeba se zlepšovat, bude stejně hned první den po škole jako po deseti letech práce. A to je na tom to krásné (smích).
V čem se pracovně liší život v Portugalsku oproti tomu v Česku?
Odpověď velmi souvisí s kulturními rozdíly. Lidé jsou v Portugalsku přátelštější, otevřenější a neberou se tak vážně. V Česku jsem míval tak 10 % kolegů, pro které bylo mít pravdu (nebo si alespoň ten pocit vydupat) vším. Záleželo jim na jejich postavení a na jejich statusu. Často se stávalo, že jejich pracovní doba neměla žádné hranice a tento „standard“ vnucovali i kolegům kolem sebe. V Portugalsku jsou lidé uvolněnější. Osobní vztahy jsou nadřazené pracovním výsledkům. Zároveň platí, že když skončí pracovní doba, končí i práce. Nepovažuji se za kariérního žraloka, který jde přes mrtvoly a vztahy s lidmi jsou pro mě důležitější než to, jestli jsem správně trefil důvod, proč kampaň nefunguje. Jsem spíše portugalského smýšlení, což ale určitě nemusí být šálek kávy pro každého. :)